Jaký je proces vývoje počítačových her?

programovani

Od vůbec první myšlenky po uvedení počítačové hry na trh mnohdy uplyne pěkně dlouhá doba. Jak vlastně vývoj počítačové hry vypadá a co obnáší?

Vývoj počítačové hry

Čas od času si na odreagování počítačovou hru zahraje téměř každý z nás. Koneckonců je to skvělý prostředek, jak uniknout alespoň na krátkou chvíli od reality všedních dní. Počítačové hry tak patří k životu dnešního moderního člověka stejně jako třeba filmy nebo sociální sítě. Věděli jste ovšem, jak taková počítačová hra vůbec vzniká a že se jedná o běh na dlouhou trať?

Myšlenkou to vždycky začíná, jinak tomu není ani v případě počítačové hry. Následně se rozvíjí určitý koncept budoucí podoby hry. Nastíní se příběh, pointa hry, základní herní mechanismy nebo prostředí, ve kterém by měla hra probíhat.

Kdo financuje vývoj hry?

Vývoj hry musí ale někdo financovat, ten „někdo“ je většinou investor nebo vydavatel. Bez vydavatele nebo investora bude zafinancovat takový projekt velmi náročné a nesmírně drahé. I z tohoto důvodu je zapotřebí mít skutečně silnou myšlenku, koncept a následně vydavatele přesvědčit, že investuje do něčeho, co na trhu chybí a zároveň bude generovat zisk a jeho investice se mu vrátí. Počítačových her je na trhu ale už skutečně dost a tak právě tento krok může být velmi obtížný.

Po tom co se vývojářům podaří získat investora, který se rozhodne celý vývoj hry zafinancovat, je zapotřebí poskládat tvůrčí vývojový tým. Ten se zpravidla skládá ze tří skupin pracovníků – designérů, kteří vymýšlí obsah, grafiků, kteří mají na starosti vzhled hry a nakonec programátorů. Ti se postarají, aby jednotlivé komponenty hry dohromady fungovaly. Tyto tři skupiny musí pracovat v úzké spolupráci, jinak hra nebude nikdy dosahovat kvalit, které se od ní očekávají.

Takový vývoj může trvat i několik měsíců ne-li let, navíc velmi často s nejistým výsledkem. I při dobré lustraci a zmapování trhu a dobrým konceptem jet není jistota, že nakonec počítačová hra sklidí u hráčů tížené ovace. Konkurence je totiž v současné době až příliš velká.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*